Motortjes


Wat voor motortjes gebruik je en waar kun je die kopen? Die vraag krijg ik regelmatig van ouders van kinderen die meedoen met mijn workshops "Creatief met code en Lego; Bouw je eigen robotjes". Op deze pagina vind je daar meer informatie over.

Tijdens mijn workshops werken kinderen met een micro:bit die op het Simple servo board van Kitronik zit. Daar kun je drie servomotortjes tegelijk mee aansturen. We gebruiken Lego compatibele servo's van het merk Elecfreaks.

Er zijn twee webwinkels waar je zowel een micro:bit als de motortjes en het servoboard kunt kopen: Kiwi Electronics in Den Haag (op het industrieterrein achter Gamma Den Haag-Leidschenveen of online) en de Vlaamse webshop Rato Education. De laatste rekent meer verzendkosten, maar is eventueel een optie als Kiwi niet alles op voorraad heeft.

Uiteraard kunt u eventueel ook zelf op zoek gaan naar andere webwinkels die de spullen verkopen. Zelf heb ik al jarenlang goede ervaringen met beide genoemde internetwinkels.


Simple servo board: hier schuif je de micro:bit in en dan kun je drie servomotortjes aansluiten op je micro:bit.

Site van de fabrikant met veel info (Engelstalig):

kitronik.co.uk/products/5673-kitronik-simple-servo-control-board-for-bbc-micro-bit

Te koop bij Kiwi Electronics en Rato Education:

www.kiwi-electronics.com/nl/kitronik-simple-servo-control-board-for-bbc-microbit-11317

www.ratoeducation.be/nl/simple-servo-control-board-for-bbc-microbit.html

De codeblokken van het Simple servo board van Kitronik heb ik naar het Nederlands vertaald. Die krijg je als het goed is automatisch te zien als je Nederlands als taal kiest in het programma MakeCode en daarna deze extensie toevoegt.

Ik heb een alternatieve versie gemaakt speciaal voor de servomotortjes die 270 graden kunnen draaien in plaats van 180 graden. Die extensie is te gebruiken door onderstaande link toe te voegen in het zoekveld bij "Uitbreidingen". Dit zijn ook de codeblokken die de kinderen kennen uit mijn lessen.

https://github.com/TeacherPinky/Blokken-Legomotor

Een handige gradencirkel voor deze positieservo's vind je hier.


Servomotor die gewoon rond draait, dit wordt ook wel een 360 graden servo genoemd:

https://shop.elecfreaks.com/products/elecfreaks-9g-360-degrees-building-blocks-servo

www.kiwi-electronics.com/nl/merk-elecfreaks/9g-360-graden-building-blocks-servo-11400

www.ratoeducation.be/nl/geekservo-9g-360-degrees-compatible-with-lego.html


Servomotor die slechts 270 graden kan draaien, maar waarbij je wel de exacte positie kunt programmeren. Gebruiken we onder andere voor neebotjes/nobotjes en de bestuurder van een wagentje.

https://shop.elecfreaks.com/products/elecfreaks-9g-270-degrees-building-blocks-servo

www.kiwi-electronics.com/nl/merk-elecfreaks/9g-270-graden-building-blocks-servo-11401

www.ratoeducation.be/nl/geekservo-9g-270-degrees-compatible-with-lego.html


Micro:bit en verlengkabel

Als je zelf nog een telefoonkabel hebt, dan kun je een losse micro:bit kopen: www.kiwi-electronics.com/nl/bbc-microbit-v2-2-los-10222

Zo niet, dan is deze set met micro:bit handiger. Dan krijg je er ook nog een batterijboxje bij: https://www.kiwi-electronics.com/nl/bbc-microbit-v2-2-go-bundel-10260

Voor de servomotortjes kun je eventueel ook nog verlengkabeltjes kopen. Die gebruik ik zelf onder andere als ik een rijdend robotje maak van Lego met twee van die groene motortjes.

www.kiwi-electronics.com/nl/servo-verlengkabel-50cm-10317


MakeCode

Tot slot nog wat informatie over de programmeeromgeving. We werken met "MakeCode for the micro:bit" (makecode.microbit.org/), online software van Microsoft die gratis te gebruiken is. Hierin klik je gekleurde blokken aan elkaar met opdrachten voor de micro:bit. Dat programmeren doe je op een laptop en daarna stuur je je code via een USB-kabel naar de micro:bit. Als de code daarop staat, is die ook zonder een verbinding met de laptop uit te voeren.